Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τοκετός δεν είναι μόνο ένας

Edit Posted by with No comments

Τοκετός δεν είναι μόνο ένας
Περιμένετε με ανυπομονησία να γεννηθεί το μωρό σας. Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι θα το γεννήσετε φυσιολογικά.Χειρούργος μαιευτήρας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει τα 4 «πρόσωπα» τον τοκετού, ώστε να είστε προετοιμασμένες και ενημερωμένες.

ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ: Πρόκειται για μια προσπάθεια έναρξης του τοκετού όταν η συνέχιση της κύησης δεν είναι επιθυμητή για λόγους ενδεχόμενης βλάβης στη μητέρα ή το έμβρυο. Προκαλείται με φαρμακευτική αγωγή.
Πιθανές επιπλοκές: Οι σημαντικότερες είναι: ρήξη της μήτρας, αιμορραγία μετά τη γέννα, ρήξεις του τραχήλου, κακώσεις τον εμβρύου λόγω δυστοκίας, υπερδιέγερση τον μυομητρίου (τετανική σύσπαση), πρόπωση της ομφαλίδας (δηλαδή τον ομφάλιου λώρου).

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ: Επιλέγεται σε περιπτώσεις πολύδυμης κίησης, βεβαρημένου μαιευτικού ιστορικού, εγκυμοσύνης μετά από υπογονιμότητα, υπέρτασης. Ακόμη, όταν υπάρχει πρόωρη αποκόλληση πλακούντα, δυσαναλογία ανάμεσα στο μέγεθος του κεφαλιού του μωρού και του πυελικού -νοίγματος της μητέρας, ανώμαλη προβολή του εμβρύου, αλλοίωση καρδιακών παλμών τον εμβρύου πριν την τέλεια διαστολή του τραχήλου, προηγηθείσα καισαρική τομή, αδράνεια μήτρας ή παθήσεις όπως νεφροπάθειες και καρδιοπάθειες. Επιπλέον, σε πρόπτωση ομφαλίδας ή όταν ο πλακούντας είναι «χαμηλά».
Πιθανές επιπλοκές: Ενδεχόμενη μετεγχειρητική φλεγμονή. Πιθανόν να παρουσιαστεί αιμορραγία ή επιπλοκή από την αναισθησία που μπορεί να κοστίσουν τη ζωή της επιτόκου.

ΕΜΒΡΥΟΥΛΚΙΑ: Οι γιατροί «έλκουν» το μωρό με βεντούζα ή μεταλλικές κουτάλες. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν πάσχετε από παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων, έχετε υψηλή μυωπία, νευρολογικές νόσους, έχει προηγηθεί καισαρική τομή, εγχείρηση στη μήτρα ή επισκληρίδιος αναισθησία. Ακόμη, όταν παρουσιάζεται παράταση των εξωθήσεων, βουβωνοκήλη ή αιμορραγία. Επίσης, η επέμβαση πραγματοποιείται σε περίπτωση ανώμαλης προβολής της κεφαλής του εμβρύου ή αλλοιώσεων στη καρδιακή του λειτουργία.
Πιθανές επιπλοκές: Για τη μητέρα μπορεί να είναι αιμορραγία, κακώσεις της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, ρήξεις του κόλπου και του τραχήλου και - σπάνια- ρήξη της μήτρας. Για το μωρό υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σημαδιών στο πρόσωπο ή το σώμα από τους εμβρυουλκούς, κεφαλαιματώματος, κατάγματος του κρανίου, παράλυσης του προσωπικού νεύρου και σπασμών.

ΑΝΑΡΡΟΦΗΤΙΚΗ ΕΜΒΡΥΟΥΛΚΙΑ: Πραγματοποιείται όταν παρουσιαστούν αλλοιώσεις των καρδιακών παλμών του ε-βρύου ή παράταση εξωθήσεων που σχετίζονται με ανώμαλη θέση τον κεφαλιού του.
Πιθανές επιπλοκές: Εκδορές, εφαλαιμάτωμα, αιμορραγία (εμβρυϊκή, ενδοκρανιακή, αμφιβληστροειδική).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου